FIFA Wereldkampioenschap 2022

Geloof het of niet, maar het is al vier jaar geleden sinds de spectaculaire krachtmeting tussen Frankrijk en Kroatië in Moskou. Dit betekent slechts één ding: het volgende WK staat op het punt te beginnen. Van 21 november tot 18 december zullen er hoge, lage en nagelbijtende momenten zijn die fans nadien zullen willen bespreken. Het goede is dat je hier niet hoeft voor te reizen; als je in een Nederlandstalig land bent, kun je het WK waarschijnlijk online bekijken (in veel gevallen gratis), zelfs als je geen kabel-tv hebt.

We raden enkel aan van officiële WK-streams te bekijken. Andere streams zijn jammer genoeg onvermijdbaar en bieden vaak een povere ervaring. De video is doorgaans van lage kwaliteit en de feed stopt en start continu (ervan uitgaande dat de stream online blijft). Gezien hoe zeldzaam het FIFA Wereldkampioenschap plaatsvindt, waarom zou je riskeren het einde van een belangrijke match te missen wanneer er legitieme gratis (of goedkope) bronnen beschikbaar zijn?

Het WK wordt bijna overal uitgezonden, maar niet elk netwerk heeft commentaar in je voorkeurstaal. Als je toegang tot je gebruikelijke streamingdiensten wilt behouden terwijl je in het buitenland bent, maak dan gebruik van een Virtueel Particulier Netwerk (VPN)

Het FIFA WK live streamen van overal

VPN’s zijn een privacyhulpmiddel waarmee je je internetverkeer versleutelt. Zo beveilig je je activiteiten tegen iedereen die mee kan kijken. VPN’s zijn ook handig voor het deblokkeren van je favoriete streamingdiensten terwijl je op reis bent in het buitenland. Dit is hoe je het WK 2022 overal kunt streamen:

  1. Start met het kiezen van een gerenommeerde VPN-provider. We bevelen NordVPN aan, maar Surfshark en ExpressVPN zijn twee uitstekende alternatieven.
  2. Installeer de VPN-app op elk apparaat waarmee je streamt. De meeste providers laten je verbinding maken met vijf apparaten tegelijk, dus dit is perfect als je meerdere apparaten regelmatig gebruikt.
  3. Meld je aan bij de VPN en kies een server in je thuisland. Hiermee wijzig je het IP-adres. Dit is wat de meeste streamingdiensten gebruiken om je locatie te vinden.
  4. Zodra je verbinding hebt gemaakt, lijkt het voor de sites alsof je thuis bent. Nu heb je overal in de wereld toegang tot diensten met regioslot. Heb je een probleem? Wis je cookies en vernieuw de pagina om de meest voorkomende problemen op te lossen.

We raden ten sterkste aan je VPN te testen op je favoriete streamingdienst voor de aftrap. Er is immers geen marge voor fouten als het aankomt op live evenementen; het minste technische probleem kan ervoor zorgen dat je een deel van de wedstrijd mist. De VPN’s die we hierboven vernoemden bieden allemaal 24/7-ondersteuning via live chat. Zo is het eenvoudig om hulp te krijgen wanneer je het nodig hebt.

DE BESTE VPN'S PROBEREN ZONDER RISICO?

NordVPN biedt een risicovrije volledige proefversie voor 30 dagen als je registreert op deze pagina. Je kunt de #1 beoordeelde VPN gebruiken voor het streamen van het WK 2022 zonder beperkingen voor een hele maand. Dit is super voor fans die hun favoriete team willen supporteren terwijl ze op reis zijn in het buitenland.

Er zijn geen verborgen voorwaarden. Neem binnen 30 dagen contact op met de klantenondersteuning als je beslist dat NordVPN niet voor jou is en krijg een volledige terugbetaling. Start je NordVPN-proefperiode hier.

Het WK gratis bekijken op de Belgische tv

Het WK gratis bekijken op de Belgische tv

België heeft twee zenders voor het WK, maar de VRT is de officiële zender voor de Vlaamse gemeenschap. Desondanks worden de live wedstrijden niet voorzien van commentaar in het Vlaams, alle verslaggeving komt uit Nederland. Het goede nieuws is dat deze zender elke wedstrijd, inclusief de finale, gratis uitzendt. De enige voorwaarde is dat je vooraf een account moet aanmaken. Dit duur slechts een ogenblik, dus het is een kleine moeite.

De VRT is normaal alleen beschikbaar in België. Je kunt echter blijven gebruikmaken van deze service terwijl je op reis bent door verbinding te maken met een Belgische VPN-server. Nord-VPN biedt 30 dagen geld-terug-garantie. Zo heb je de kans om het volledig risicovrij uit te proberen. Als je niet tevreden bent of geen VPN nodig hebt na de Wereldbeker, kun je simpelweg je abonnement opzeggen en krijg je een volledige terugbetaling.

Waar kan ik het WK 2022 nog online bekijken?

Zoals je kunt verwachten wordt het WK bijna overal uitgezonden. Maar een klein aantal landen buiten Nederland bieden verslaggeving in het Nederlands. Hier volgt een gids voor het online streamen van het WK 2022 volgens locatie:

Nederland

Het WK gratis bekijken op de Nederland tv

In Nederland is het heel eenvoudig om het WK 2022 online te bekijken De NOS heeft exclusieve uitzendrechten en gaat elke match live uitzenden op het streamingplatform NPO Start. Dit is volledig gratis en vergt niet dat je vooraf een account aanmaakt. Je kunt een paar minuten voor de aftrap eenvoudigweg de website bezoeken en de juiste livestream laden.

NPO Start heeft geoblocking, dit wil zeggen dat het niet werkt buiten Nederland. Je kunt wel toegang verkrijgen van over ter wereld met behulp van een VPN.

Suriname

Suriname

 

De STVS zendt de Wereldbeker gratis uit in het Nederlands. Deze zender streamt echter met onderbrekingen en mag volgens de mediarechten van FIFA wedstrijden niet uitzenden op het internet. Er is echter een achterpoortje.

DirecTV Latin America beheert de STVS en geeft abonnees de mogelijkheid om live online te kijken via de DirecTV Go-app. Dit betekent dat, als je al klant bent, je alles kunt bekijken zonder aanvullende kosten.

DirecTVLA heeft regioslot en wijzigt de content gebaseerd op je locatie. Jammer genoeg heeft geen enkele van de grote VPN-providers servers in Suriname, maar je kunt wel een van de uitzendingen hierboven meepikken als je op reis bent in het buitenland tijdens het WK.

Andere locaties

Heb je jouw land niet gezien? Maak je geen zorgen: het WK wordt bijna overal uitgezonden, dus je zult zeker een geschikte bron vinden (al zal dit spijtig genoeg niet met commentaar in het Nederlands zijn). Je kunt de lijst met internationale WK-zenders bekijken, maar houd er rekening mee dat je mogelijk een abonnement op kabel-tv nodig hebt om online te kijken.

Kan ik het FIFA WK in het buitenland bekijken met een gratis VPN?

Het kan verleidelijk zijn om de Wereldbeker 2022 te proberen streamen met een gratis VPN, maar we raden het af. Om te beginnen zijn deze diensten doorgaans ontzettend traag en hebben ze een lage maandelijkse gegevenslimiet. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor dataschrokkende taken zoals live streamen. Bovendien hebben gratis VPN’s gewoonlijk relatief kleine netwerken en hebben ze mogelijk geen servers in het land dat je nodig hebt. Zelfs als de VPN-provider servers in jouw land heeft, is er geen garantie dat het zal werken voor de door jou gekozen service.

Er zijn ook beveiligingsproblemen. Betaalde VPN-providers zijn sterk afhankelijk van hun reputatie. Dit is niet het geval voor gratis providers. Ze kunnen immers simpel aan rebranding doen en opnieuw starten als ze te veel negatieve aandacht trekken. Gratis VPN’s infecteren apparaten stelselmatig met malware en liegen over hun gegevensbewaringsbeleid. Het risico is gewoon te groot. Je bent beter af met een gerenommeerde VPN met geen-logs-beleid, zelfs als het wat meer kost.

Welke teams kwalificeren zich voor het WK 2022?

Er zijn een paar landen waarvan het telkens voor elk WK bijna zeker is dat ze een plaats zullen verzekeren. Dit zijn onder andere Frankrijk, Brazilië, Engeland, Nederland, Duitsland en Argentinië. Dit zijn uiteraard vaak de favorieten om kampioen te worden, althans in het begin.

Er zijn namelijk zo veel plaatsen om in te vullen en vaak zijn er een aantal verrassende kwalificaties. 2022 is hier geen uitzondering op. Qatar heeft een gegarandeerde plaats aangezien het land het kampioenschap host, maar verrassender is dat Wales en Canada deelnemen. Deze landen hebben tot nog toe slechts eenmaal aan het WK deelgenomen en voor beide was dit meer dan 35 jaar geleden.

Er zijn ook een aantal opmerkelijke afwezigen dit jaar: Zweden en Italië raakten niet door de kwalificaties. Bovendien doet Rusland niet mee aan het WK 2022. Wegens de vele dopingschandalen in de sportwereld in het land zouden fans niet kunnen aanwezig zijn bij de wedstrijden en zou het Russische nationale volkslied niet worden gespeeld. Dit bleek echter onbelangrijk te zijn, want Rusland werd prompt uitgesloten uit de kwalificaties wegens de acties in Oekraïne.

Hoe zien de groepen van het WK 2022 eruit?

Het WK heeft 32 van de beste voetbalteams van de wereld gegroepeerd in acht groepen van vier. Elk team neemt het op tegen elk ander team in de groep en krijgt punten voor winst of gelijkspel. Zodra alle wedstrijden zijn gespeeld, gaan uit elke groep de twee teams met het meeste punten naar de knock-out-fase. Hier volgt een lijst van de landen met hun WK-groep:

GroepTeamAantal deelnames aan WKBest behaalde plaats in WK
Groep AQatar (host)GeenN.v.t.
Ecuador312e
Senegal27e
Nederland102e (drie keer)
Groep BEngeland15Kampioen (1966)
Iran514e
Verenigde Staten93e
Wales16e
Groep CArgentinië17Kampioen (1978, 1986)
Saudi-Arabië512e
Mexico166e (twee keer)
Polen83e (twee keer)
Groep DFrankrijk15Kampioen (1998, 2018)
Australië514e
Denemarken58e
Tunesië59e
Groep ESpanje15Kampioen (2010)
Costa Rica58e
Duitsland19Kampioen (1954, 1974, 1990, 2014)
Japan69e (twee keer)
Groep FBelgië133e
Canada124e
Marokko511e
Kroatië52e
Groep GBrazilië21Kampioen (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
Servië323e (twee keer)
Zwitserland

116e
Kameroen77e
Groep HPortugal73e
Ghana37e
Uruguay13Kampioen (1930, 1950)
Zuid-Korea

104e

FIFA Wereldbeker 2022: volledige planning

DatumWedstrijd
21 novemberSenegal vs. NederlandA
Engeland vs. IranB
Qatar vs. EcuadorA
VS vs. WalesB
22 november Argentinië vs. Saudi-ArabiëC
Denemarken vs. TunesiëD
Mexico vs. PolenC
Frankrijk vs. AustraliëD
23 novemberMarokko vs. KroatiëF
Duitsland vs. JapanE
Spanje vs. Costa RicaF
België vs. CanadaE
24 november 24Zwitserland vs. KameroenG
Uruguay vs. Zuid-KoreaH
Portugal vs. GhanaG
Brazilië vs. ServiëH
25 novemberWales vs. Iran

B
Qatar vs. SenegalA
Nederland vs. EcuadorA
Engeland vs. VSB
26 novemberTunesië vs. AustraliëD
Polen vs. Saudi-ArabiëC
Frankrijk vs. DenemarkenD
Argentinië vs. MexicoC
27 novemberJapan vs. Costa RicaE
België vs. MarokkoF
Kroatië vs. CanadaF
Spanje vs. DuitslandE
28 novemberKameroen vs. ServiëG
Zuid-Korea vs. GhanaG
Brazilië vs. ZwitserlandH
Portugal vs. UruguayH
29 novemberNederland vs. QatarA
Ecuador vs. SenegalA
Wales vs. EngelandB
Iran vs. VSB
30 novemberAustralië vs. DenemarkenD
Tunesië vs. FrankrijkD
Polen vs. ArgentiniëC
Saudi-Arabië vs. MexicoC
1 decemberKroatië vs. BelgiëF
Canada vs. MarokkoF
Costa Rica vs. DuitslandE
Japan vs. SpanjeE
2 decemberZuid-Korea vs. PortugalG
Ghana vs. UruguayG
Servië vs. ZwitserlandH
Kameroen vs. BraziliëH
3 decemberWinnaar van Groep A vs. runner-up van Groep B
Winnaar van Groep C vs. runner-up van Groep D
4 decemberWinnaar van Groep D vs. runner-up van Groep C
Winnaar van Groep B vs. runner-up van Groep A
5 decemberWinnaar van Groep E vs. runner-up van Groep F
Winnaar van Groep G vs. runner-up van Groep H
6 decemberWinnaar van Groep F vs. runner-up van Groep E
Winnaar van Groep H vs. runner-up van Groep G
9 decemberKwartfinalewedstrijd 1
Kwartfinalewedstrijd 2
10 decemberKwartfinalewedstrijd 3
Kwartfinalewedstrijd 4
13 decemberHalve finalewedstrijd 1
14 decemberHalve finalewedstrijd 2
17 decemberHalve finalewedstrijd 3
18 decemberFIFA WK 2022 finale